søndag 20. mai 2012


Blogginnlegg
Det hele startet på 1800-tallet da Gregor Mendel, genetikkens far, så hvordan egenskapene til erteblomstene ble ført videre fra generasjon til generasjon. Genteknologi er et begrep som brukes om det å karakterisere, endre og gjøre bruk av gener og DNA. Forskningen på stamceller handler om å finne ut hvordan friske celler oppfører seg når de erstatter en skadet celle. Denne teknologien er på full fart framover og vil snart være en viktig del av våre liv. 

Forskere håper at stamceller i fremtiden kan brukes i behandlinger av forskjellige sykdommer. En av disse er Parkinsons sykdom. Parkinsons er en progredierende bevegelsessykdom som rammer kommunikasjonen mellom muskler og nerver. Dette er på grunn av mangel på dopaminproduserende celler i hjernen. Siden det ikke finnes en helbredende kur for dette fra før, håper forskere på en behandling. Her vil kunstig produserte celler settes inn for å bygge opp igjen det som har blitt ødelagt. 


Det er nettopp dette et fransk-engelsk forskerteam forsket på fra 2006-2009. Parkinsonssyke har primært blitt behandlet med et legemiddel i pilleform. Problemet deres med den typen medisinering var at hjernens konsentrasjon av dopamin stiger og faller hele tiden. Leger håpet på at forskere en dag skulle finne en metode som gjorde at konsentrasjonen av dopamin i hjernen kunne holde seg på et høyt stabilt nivå. 

Den nye metoden går ut på å skape en slags dopaminfabrikk i hjernen. Behandlingsmetoden er prøvd ut på aper med positive resultater. Dette bekrefter det engelske tidsskiftet Science Translantional Medicine. 

For å teste ut behandlingsmåtene, ga forskerteamet hjernegift til apene slik at de utviklet skjelvinger, stivhet og den ustabile kroppsholdninga som kjennetegner parkinsonspasienter. Deretter startet forskerne behandlingen med genterapi. De satte inn tre forskjellige typer gener i apenes hjerner, som var viktige for å produsere signalstoffet dopamin. Forskningen har pågått i tre år og har fått positive resultater. Forsøket viser at parkinsonssyke muligens kan vente seg en nyere og mer effektiv behandlingsmetode i løpet av kortere tid enn forventet. 

Det er derfor vi ønsker behandling for denne sykdommen. Parkinson er en sykdom som ødelegger livet for mange, og blir bare verre og verre etterhvert. 

Et videre dilemma er at om slik behandling blir lovlig i andre land, hvordan skal vi da stille oss? Om det blir lovlig i for eksempel Danmark så vil vi i Norge ikke ha mulighet til å stoppe folk fra å dra dit og få behandling. Skal vi da fortsatt stå på vårt, eller skal vi ta framskrittet og legalisere slik forskning? 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar